Pasta z wędzonego halibuta

wtorek, 9 czerwca 2015 Pasta z wędzonego halibuta

Ryby wędzone wcale nie muszą być nudne. Co powiecie na taką oto bardzo szybką do zrobienia pastę z wędzonego halibuta? Pyszna, rewelacyjnie smakuje na ciemnym pieczywie lekko przypieczonym w piekarniku, tak aby chrupało w trakcie jedzenia :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

ok. 200 g wędzonego halibuta

1 duże jajko ugotowane na twardo

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka majonezu (lub więcej w zależności od konsystencji)

6-7 oliwek posiekanych w talarki

ciemne pieczywo (przypieczone w piekarniku)

sól, pieprz, suszony (lub jeśli mamy świeży) tymianek

 

Halibuta rozdrabniamy, pozbawiamy ości. Dodajemy starte na tarce o małych oczkach jajko, posiekany szczypiorek, oliwki i majonez, a także tymianek (ok. 1/8 łyżeczki). Całość mieszamy widelcem starając się jeszcze widelcem składniki dodatkowo rozdrobnić i połączyć. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu (pamiętajmy, że ryby wędzone są już same w sobie słone).

Smacznego!

 

Autor: Beata
Źródło: Kuchnia w zieleni

KOMENTARZE

Brak komentarzy

zostaw komentarz