• piątek, 12 czerwca 2015Sandacz w chrzanowej panierce

    Są ryby w panierce i RYBY W PANIERCE. Ta należy do tych drugich i jest pyszna. Sekret tkwi w dodatkach. Chrzan, koper, cebula, czosnek. Idealna na piątkowy obiad.

    czytaj więcej...
  • środa, 10 czerwca 2015Sardynki pieczone w soli Banalny przepis, ale za to wrażenia smakowe niezapomniane! Wystarczą tylko cztery składniki: sardynki, tymianek, cytryna i gruba sól morska. Nic więce... czytaj więcej...
  • wtorek, 9 czerwca 2015Pasta z wędzonego halibuta Ryby wędzone wcale nie muszą być nudne. Co powiecie na taką oto bardzo szybką do zrobienia pastę z wędzonego halibuta? Pyszna, rewelacyjnie smakuje na... czytaj więcej...
  • piątek, 5 czerwca 2015Tosty francuskie z truskawkami Idealne na weekendowe śniadanie. Tym razem pojawiły się tosty francuskie z wanilią, cukrem pudrem i truskawkami. Bardzo proste i bardzo smaczne. Oczyw... czytaj więcej...
  • wtorek, 2 czerwca 2015Cytrynowo-maślana sola Kolejna propozycja rybna pochodząca z książki Ricka Steina. W oryginale wykorzystuje się całą solę pozbawioną tylko skóry, którą dopiero po usmażeniu... czytaj więcej...

 

  • piątek, 19 czerwca 2015Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym

    Może i wygląda bardzo niepozornie, ale smakuje niebiańsko. Genialne połączenie rabarbaru i truskawek, bardzo proste, ale niezwykle smaczne, wręcz rozpływające się w ustach. Kolejna propozycja bez długiego siedzenia przy piekarniku. Wystarczy tylko zrobić spód, a reszta w sumie zrobi się sama. Inspiracja - Kuchnia....

    czytaj więcej...
  • czwartek, 18 czerwca 2015Ciasto budyniowe Przepyszne ciasto budyniowe. Nic więcej mu nie potrzeba. Samo się obroni. No, można je posypać ewentualnie cukrem pudrem lub podać z owocami. Trochę m... czytaj więcej...
  • środa, 27 maja 2015Szwedzkie bułeczki z jagodami Gdy tylko zobaczyłam ten przepis, od razu musiałam go zrobić. Niesamowicie zafascynowały mnie te bułeczki. Bułeczki są proste w przygotowaniu, ale do... czytaj więcej...
  • niedziela, 26 kwietnia 2015Tarta marcepanowa z malinami Prosta, pyszna tarta. Przez długi czas omijałam ten przepis, jednak w końcu trzeba było wykorzystać zalegający w kuchni marcepan. Tarta wyszła absolut... czytaj więcej...
  • środa, 1 kwietnia 2015Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną Wilgotne, mocno czekoladowe i z dodatkiem kaszy gryczanej. Tak, tak, dokładnie, kaszy gryczanej. Ciasto niezwykle przypadło mi do gustu. Moje ciasto r... czytaj więcej...

 

  • czwartek, 2 kwietnia 2015Babka majonezowa

    Babka na majonezie? Ma wyśmienity smak i wygląd, będzie też pełnić element dekoracyjny wielkanocnego stołu. Babkę można upiec w ostatniej chwili, zajmie to tylko trzy kwadranse.

    czytaj więcej...
  • czwartek, 29 stycznia 2015Tiramisu Tiramisu to włoski deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu... czytaj więcej...
  • środa, 24 grudnia 2014Piernik żydowski Piernik żydowski był symbolem nadziei na dostatni rok. Jadany był na weselach, z okazji narodzin dziecka, nawet na Nowy Rok - w myśl powiedzenia, że j... czytaj więcej...
  • czwartek, 11 grudnia 2014Wigilijnie: śledź w sosie koperkowo-śmietanowym W grudniu zaprezentujemy przepisy na potrawy wigilijne. Na początek śledzie. czytaj więcej...
  • czwartek, 25 września 2014Surówka z kapusty Rozpoczęła się jesień. Czas pomyśleć o zapasach na zimę. Zapraszamy do obejrzenia szybkiego sposobu, by cieszyć się świeżymi warzywami za kilka miesię... czytaj więcej...

 

  • piątek, 3 kwietnia 2015Babka szwarcwaldzka

    Dwukolorowa babka z dodatkiem wiśni. Delikatna, pięknie prezentująca się na stole. Myślę, że wielu z Was doda ją jako stałą pozycję w swoim (nie tylko świątecznym) menu. Żródło - forum CinCin

    czytaj więcej...
  • czwartek, 26 marca 2015Staropolska babka puchowa Żółciutka, drożdżowa babka. Mięciutka, delikatna, puszysta. Pyszna. Gorąco polecam ją na wielkanocny stół. Robi się ją nieco inaczej niż zwykłe ciasto... czytaj więcej...
  • wtorek, 24 marca 2015Cytrynowa babka na białkach Pyszna babka, do wykonania której potrzeba nam białek (żółtka będziecie mogli wykorzystać do innej babki, która również niebawem się pojawi). Babka u... czytaj więcej...
  • piątek, 18 kwietnia 2014Szybka babka wielkanocna Cudowna babka! Delikatna, puszysta, mięciutka z drobinkami wanilii. Do tego lukier i maliny, które po prostu uwielbiam. Polecam zdecydowanie tym, któr... czytaj więcej...
  • piątek, 18 kwietnia 2014Ćwkła z chrzanem Niestety nie lubię buraczków (kryć się z tym nie będę). Ale Wielkanoc to też ćwikła. W związku z tym zrobiłam domową ćwikłę. Niektórzy, tak jak mój Ta... czytaj więcej...

 

  • środa, 11 lutego 2015Tawa Tawas

    Małe, pyszne, puszyste, lekko pączkowe boliwijskie karnawałowe smakołyki. Robi się je naprawdę bardzo szybko, gdyż wszystkie prace łącznie ze smażeniem to... 20 minut! Zdążycie jeszcze na jutro zamiast (lub obok) pączków. Gorąco polecam! Źródło - Gotuję, bo lubię

    czytaj więcej...
  • środa, 11 lutego 2015Pączki pieczone Alternatywa dla smażonych pączków. Praktycznie nie do rozpoznania :-) Mięciutkie, wypełnione marmoladą i polane lukrem. Pyszne :-) do tego tak pięknie... czytaj więcej...
  • niedziela, 8 lutego 2015Semlor Tym razem szwedzki sepcjał karnawałowy. Mięciutkie bułeczki wypełnione marcepanem i bitą śmietaną, całość oprószona cukrem pudrem. Pyyyyyyszne :-) Wbr... czytaj więcej...
  • czwartek, 5 lutego 2015Bozener Crostoi Pyszne, szybkie jak to nazwałam po swojemu "poduszeczki". Coś pomiędzy faworkiem a pączkiem. Do chrupania na raz :-) Świetna alternatywa dla faworków,... czytaj więcej...
  • środa, 28 stycznia 2015Pączki kajmakowe Pyszne, mięciutkie, słodkie i kaloryczne pączki z masą kajmakową. Zamiast kupować warto zrobić w domu. Dużą radość sprawia ich robienie, szczególnie g... czytaj więcej...

 

  • niedziela, 21 grudnia 2014Ciasteczka mandarynkowo-maślane

    Kruche, maślane ciasteczka, rozpływające się w ustach. Z dodatkiem skórki z mandarynki. To kolejny skandynawski wypiek, kolejny wypiek, który podbija moje (i nie tylko moje serce). Gorąco polecam przed Świętami, będzie to świetna zabawa z Waszymi pociechami :-) Źródło - Scandilicious. Baking

    czytaj więcej...
  • sobota, 20 grudnia 2014Krajanka piernikowa Genialna krajanka. Trochę na nią trzeba zaczekać, ale warto. Nawet jeśli zrobicie ją dzisiaj, to warto. Po prostu zjecie ją na Nowy Rok :-) Źródło -... czytaj więcej...
  • czwartek, 18 grudnia 2014Pepperkaker Ja jako fanka szwedzkich wypieków nie mogłam zapomnieć o moich ulubionych pierniczkach. Mocno korzenne, zapach w trakcie pieczenia roznosić się będzie... czytaj więcej...
  • poniedziałek, 15 grudnia 2014Cantuccini kruche, twarde, uzależniające ciasteczka z migdałami. U mnie w pracy zrobiły furorę. Takie jak dla mnie troszkę świąteczne. Czemu? Bo okres przedświąt... czytaj więcej...
  • wtorek, 24 grudnia 2013Śledzie z papryką, cebulką i ogórkiem kiszonym w oleju Przepis mojej Mamy. Autorski i bardzo smaczny. Zresztą, kto by nie lubił śledzi :-) Ja uwielbiam pod każdą postacią, po kaszubsku, z cebulką, z sosie... czytaj więcej...